Dynia ta to roślina jednoroczna wyhodowana w Polsce, w latach '90. Osiąga 30-40cm długości i wagę 1-3kg. Na jednym krzaku jest do 10 owoców, a łodygi płoza na odległość do 5m. Minimalna temperatura dla dyni to +8C, maksymalna +25C. Nasiona kiełkują już po ośmiu dniach w temperaturze minimum +15, a najlepiej +20C.
Gleba: żyzna, próchnicza, przewiewna i przepuszczalna o pH 6-7. Może też być ziemia lekka, pod warunkiem dobrego nawożenia i nawadniania. Dynia pozostawia po sobie zawsze odchwaszczania glebę.
Zmianowanie:
- niekorzystnie - wszystkie dyniowate i ona sama, nawet do 5 lat wstecz.
- korzystnie - rośliny okopowe, bobowate i zboża. Wiosna, może ja poprzedzać szpinak, rzodkiewka, sałata lub kalarepa. Możliwa hodowla współrzędna z kalafiorem.
Stanowisko: nasłonecznione, ale lekko osłonięte. Od braku słońca plan będzie mniejszy, owoce drobniejsze, ale będą miały więcej suchej masy i cukrów w sobie.
Nawożenie: najlepiej hodować w pierwszym roku po oborniku. Pierwsze nawożenie organiczne przeprowadzić na jesieni roku poprzedzającego rozpoczęcie uprawy. Nawożenie mineralne fosforem i potasem prowadzić zawsze wiosna (np. Holist Agro PK 15-30), a azotem wg schematu trzech dawek:
- przed rozpoczęciem uprawy (np. Polifoska 6),
- wraz z zawiązywaniem się owoców (np. RSM),
- po pierwszym zbiorze (np. RSM).
Można też w warunkach mniejszej hodowli zastosować kompost w ilości 40-50 ltr/10 m2.
Uprawa siewem bezpośrednim w II połowie maja po 2-3 szt. nasion w jedno gniazdo, na głębokość 3-4cm. Rozstawa gniazd najlepiej 100-200 x 100-200 cm.Po wschodzie pozostawia się najmocniejsza siewie.
Możliwa uprawa z rozsady pod osłoną - wtedy wysiew do doniczek w połowie kwietnia, a najsilniejsze, już zahartowane siewki do gruntu w połowie maja.
Pielęgnacja: już po posadzeniu ściółkować glebę najlepiej słoma. Pole należy nawadniać oraz usuwać kwiaty, które nie zawiązały owoców. Ucinać pędy ponad drugim liściem, nad ostatnim zawiązkiem owocu.
Kwitnienie: od czerwca do października, na żółto.
Zbiór: co kilka dni, po 3-4 miesiącu od wysiania, gdy owoce mają powyżej 25cm. Najczęściej dla odmiany Warszawskiej od czerwca do października.
Magazynowanie: na ogół nie dłużej niż 2-3 miesiące w temperaturze +10 do +12C i wilgotności powietrza 85%. Można przechowywać nawet do pół roku, jednak wtedy pogarsza się smak i spada zawartość witaminy C.
Choroby: typowe dla dyniowatych - grzyby, wirus mozaiki i szkodniki tj. przędziorek chmielowiec i mszyce.
Wartości spożywcze:
- mają dużo witamin C, B, PP
- oraz minerałów P, K, Mg, Ca, Fe, Cu
- zawierają kwasy organiczne
- jest lekkostrawna
- działa moczo- i żółciopędnie
- korzystnie wpływa na układ trawienny i krwionośny.
Zastosowanie:
- zamiennik spaghetti
- na placki a'la ziemniaczane
- jako dodatek do zup.